Boboteaza la Curtea de Argeş

Boboteaza la Curtea de Argeş

Sărbătoarea închinată Botezului Domnului Iisus Hristos a fost cinstită aşa cum se cuvine în Eparhia Argeşului şi Muscelului. ÎPS Calinic, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în noua Catedrală Arhiepiscopală. Sute de credincioşi au înfruntat gerul Bobotezei şi au asistat la slujbă, informeaza ArgesExpres.

Vremea rea şi temperaturile scăzute nu i-au împiedicat pe credincioşii din Argeş să aştepte câteva ore în frig pentru a lua Agheasma Mare. Oamenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii la Mănăstire, pentru a fi cât mai aproape de butoaiele cu apă sfinţită şi au aşteptat, răbdători, momentul cel mai important: sfinţirea apei. Slujba a fost oficiată de chiriarhul eparhiei pe esplanada din faţa Catedralei Arhiepiscopale, fiind rostite rugăciunile de invocare a Duhului Sfânt. După ce au fost binecuvântaţi prin stropirea cu Agheasma Mare, cei prezenţi au luat apă sfinţită pentru casele lor.

100 credincioşi la Bobotează pe Transfăgărăşan!

Boboteaza sau epifania este sărbătorită în fiecare an la 6 ianuarie de către Bisericile Ortodoxă şi Catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În greceşte, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie, care se traduce prin “Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi. Boboteaza este astfel şi o sărbătoare dedicată purificării naturii, şi mai ales a apelor, de forţele răului. În această perioadă se colindă, se prevesteşte cum va fi vremea în noul an sau cum va fi recolta. Se crede că în aceste zile animalele vorbesc, capătând puteri neobişnuite. Peste obiceiurile creştine ortodoxe de sfinţire a apelor sau de scufundare a crucii s-au suprapus şi multe practici păgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor şi a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoţite de tot felul de strigături şi zgomote. Toate acestea au în general un rol de curăţire şi de îndepărtare a răului. Duminică, după Sfânta Liturghie, şi la Mănăstirea “Sf. Ilie” de la Piscu Negru a avut loc, în aer liber, slujba specială de sfinţire a Agheasmei Mari şi a tuturor apelor. Ca de obicei, la eveniment au luat parte circa 100 pelerini, care nu au ratat momentul ca la final să plece acasă cu bidoane cu apă sfinţită, pe care o vor consuma pe parcursul întregului an.